Retinol, forside

Hvad er retinol? Bliv klogere på retinol i din hudpleje

Retinol er en af de bedste hudplejeingredienser på markedet, og med god grund. Det har mange gode egenskaber inden for anti aging og hjælper effektivt mod akne. Men hvad er retinol egentlig? Læs med her og bliv klogere på hvordan retinol virker på din hud, og hvordan du bedst anvender det i din hudplejerutine.

Hvad er retinol?

Retinol er en ingrediens der kommer fra A-vitamin. Derudover er retinol faktisk en retinoids som er en gruppe der dækker over flere forskellige retinoids der er alle er udvundet fra A-vitamin.

Der findes derfor flere forskellige retinoids udvundet fra vitamin A, og de varierer i hvor kraftige de er. Nogle af dem er så kraftige at det kræver recept for at kunne anvende produktet.

Retinol er derfor i den mildere ende, da det ikke kræver recept at købe et produkt indeholdende retinol. Det betyder også at det er nemmere at anvende retinol da det ikke alt for skrapt for din hud og derfor have færre bivirkninger.

Når du anvender et produkt med retinol så vil det i huden blive nedbrudt til retinaldehyd, og det er retinaldehyd der sikrer effekten. Retinol har derfor dokumenteret effekt for at hjælpe med at fine linier i huden, samt behandle acne og hyperpigmentering.  

Der findes også produkter hvor retinaldehyd indgår direkte som ingrediens i produktet, men disse produkter er meget skrappe og kræver recept. Når produkterne indeholder retinol er det mildere for huden da omdannelse til retinaldehyd sker over længere tid da det ikke bliver påført direkte på huden.

Retinol

Er A-vitamin det samme som retinol?

A vitamin er det samme som retinol i den forstand at retinol er en del af vitamin A familien. Retinol er en form for A vitamin.

Da de forskellige former for retinoids er udvundet fra A vitamin er de altså alle i familie med A vitamin, men kan variere i form af hvor potente de er og derfor om de kun kan købes på recept eller indgå i almindelige hudplejeprodukter i en mildere form.

Hvilke fordele har retinol?

 Retinol bliver ofte omtalt som en anti-aging ingrediens, men fordelene ved retinol kan komme alle til gavn. Brug af retinol kan nemlig fungere som et forebyggende step i din hudplejerutine, og jo før du kommer i gang jo bedre faktisk.

Retinol har nemlig en positiv effekt på cellefornyelse og produktionen af kollagen, og det vil alle hudtyper og alle aldre have gavn af.

Retinol har mange fordele for din hud:

 • Reducerer fine linier og rynker
 • Hjælper mod akne
 • Minimere ar efter f.eks. akne
 • Udjævner hudtone
 • Hjælper på hyperpigmentering

Sådan virker retinol

I takt med at vi ældes vil der opstå tegn på ældning i huden, da celleomsætningen falder og kollagenproduktionen reduceres. Det gør ansigtshuden mere slap og i takt med du ældes vil der opstå linier og rynker i huden.

Retinol er med til at forbedre celleomsætningen og fornyelsen i huden, samt kickstarte produktionen af kollagen i huden som er med til at holde huden spændstig og elastisk.

Husk at jo før du begynder at tage dig af din hud, gene inden du begynder at kunne se ældningstegn i huden, jo bedre. Som mange andre ingredienser og produkter kan retinol og anvendes proaktivt for at sikrer at din hud holder sig sund.

 • Stimulerer kollagenproduktionen
 • Øger produktionen af nye celler
 • Forbedrer teksturen af huden
 • Udjævner fine linier og rynker
 • Ensarter hudtonen
 • Hjælper på akne og minimering af ar

Hvor længe går der før det virker?

Retinol begynder at arbejde med huden og cellerne med det samme du påfører produktet og begynder at bruge det fast i din rutine.

Ifølge studier kan der ses en væsenligt redouktion af linier og rynker efter 12 uger, men du burde kunne se forskel på elasticiteten af din hud efter 2-4 uger. Det vigtigste du skal huske hvis du gerne vil se resultater, er at det kræver regelmæssigt brug af retinol i din hudplejerutine for at kunne få effekten.

Sådan anvender du retinol

Retinol kan være lidt skrapt for huden, og det er derfor en god ide at starte forsigtigt ud og lade din hud vænne dig til det. Du kan finde både serummer og cremer der indeholder retinol, så du kan find eet produkt der passer nøjagtigt til din rutine.

Din hud skal opbygge en tolerance over retinolet, så du kan begynde med at anvede det en enkelt gang om ugen, derefter hver anden dag og når din hud kan tåle det kan du anvende retinolet hver dag som en del af din daglige hudplejerutine.

Retinol kan være hovedingrediensen i både serummer og cremer, men husk at det aldrig kan erstatte din almindelige fugtgivende ansigtscreme. Afslut derfor altid din hudplejerutine med en god ansigtscreme.

 1. Rens dit ansigt
 2. Toner
 3. Påfør retinol – anvend retinol om aftenen
 4. Brug en ansigtscreme

Disse produkter må du IKKE anvende sammen med retinol

En god tommelfingerregel er at være forsigtig når du introducerer en ny ingrediens, og ikke blande den med for mange andre produkter indtil du ved at din hud kan tåle det.

Derudover så er der et par produkter som du ikke må anvende sammen med retinol og det er bl.a. AHA og BHA syre.

Det er bedst at undgå at mikse retinol med syrer, da de begge virker eksfolierende og det kan godt blive for skrapt for huden. Anvend derfor din syre om morgenen og påfør retinolen om aftenen.

Disse produkter må du GERNE anvende sammen med retinol

Der er flere produkter og ingredienser der går rigtig godt med retinol, og det er som grundregel ingredienser der har fugtgivende egenskaber.

Det kan f.eks. være hyaluronsyre som er en super fugtgivende ingrediens og som kan være en god kombination med retinolen og hjælpe med at berolige og fugte huden.

Derudover fungerer retinol og nicinamid også super godt sammen, da niacinamid er et B# vitamin som beskytter huden rigtig godt, og som sammen med retinolen kan virke effektivt mod akne og linier i huden.

Tak for du læste med!

Vi håber at du er blevet lidt klogere på hvad retinol egentlig er og hvad det kan have af fordele for din hud. Retinol ér bare lidt af en superingrediens som kan have fordele for alle aldre og alle hudtyper.

Læs med her hvor vi gennemgår de 5 bedste cremer med retinol.

Vil du lære flere gode råd til en nem og effektiv beauty rutine så hop over og læs vores mange andre artikler om Skønhed!

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder