Hårvask

7 gode råd til hårvask – sådan vasker du håret rigtig

Hårvask er en af de mest naturlige ting vi gør i dagligdagen, men har du egentlig tænkt over om du gør det rigtigt? Hårvask er en vigtig del af din hår rutine, og der er mange måder du kan optimere din rutine på. Det gælder både hvis du er i tvivl om hvor ofte du skal vaske hår, hvordan du vasker håret bedst eller hvis du døjer med tørt eller fedtet hår. Vi har samlet vores bedste tips til hvordan dunu vasker dit hår rigtigt så du kan få smukt og sundt hår.

Hvor ofte skal du vaske dit hår?

Det helt store spørgsmål når det kommer til hårvask er hvor ofte skal du vaske dit hår. Det er der virkelig mange holdninger og ikke mindst gode råd omkring. Hvis vi skal gøre det helt kort, så er det bedste svar jo faktisk at du skal vaske dit hår efter hvad du selv foretrækker.

Jeg vasker som oftest mit hår hver dag, da det er sådan jeg bedst kan lide at gøre det. Jeg synes mit hår sidder bedre de dage jeg har vasket det, og det giver mig en frisk og ren følelse at have helt rent hår. Men det kan være helt forskelligt fra person til person, hvad man foretrækker og hvad der fungerer bedst for netop dit hår.

Hvis du er i tvivl omkring hvor mange gange om ugen du skal vaske dit hår, så har vi samlet vores bedste råd herunder som du kan læne dig op ad når du skal finde ud af hvad netop din rutine bør være.

hårvask

Vask dit hår et par gange om ugen

En god tommelfingerregel er at du skal vaske dit hår 2-3 gange om ugen. Hvis du vasker dit hår for ofte, kan det nemlig betyde at du simpelthen gør at din hovedbund kommer i ubalance og begynder at fedte mere, hvilket betyder ta du så vil få lyst til at vaske dit hår endnu oftere. Det kan blive lidt af en ond spiral.

Det kan virke udtørrende på hovedbunden at blive vasket ofte, og det vil den så kompensere for ved at øge olieproduktionen, for at bringe fugten tilbage. Et tegn på at dit bliver vasket for ofte kan også være at håret bliver meget tørt og nemt knækker. Men, som vi allerede har været omkring så er det meget individuelt hvor ofte håret skal vaskes.

For at finde ud af hvor ofte dit hår skal vaskes kan du prøve at lægge mærke til hvilken tilstand dit hår er i. Det vil sige at hvis du døjer med tør hovedbund, så skal du i gang med at vaske håret da din hovedbund har brug for fugt, og det kan en god fugtgivende shampoo hjælpe med.

Hvis du derimod døjer med fedtet hår, og at din hovedbund meget hurtigt fedter til, så kan det være et godt tegn på at der skal gå længere tid imellem dine hårvaske. Har du krøllet hår kan det også være en fordel ikke at vaske håret for ofte, det er nemlig en af reglerne i curly girl metoden.

Kan du vænne dit hår til at blive vasket mindre?

Du kan heldigvis vænne dit hår til at blive vasket mindre. Det kræver træning og tilvænning af håret, så det er ikke helt ligetil, men det ér muligt.

Du skal simpelthen lave en kold tyrker med din hårvask og herefter træne dit hår til ikke at blive vasket så ofte. Du kan starte med at forlænge med en enkelt dag, således at du kun springer hårvasken over en enkelt dag mere til at starte med og herefter kan du lægge flere dage til.

Det betyder at du nok vil føle at du har nogle lidt dårlige hårdage i et par uger, men efter de første par uger bør du begynde at se fremskridt for din hovedbund og at den ikke fedter til så hurtigt som du har været vant til.

Hvis det bliver for svært at undgå hårvasken så kan du prøve at anvende en tørshampoo for at kunne trække tiden til næste hårvask lidt længere.

Vask dit hår uden shampoo

Hvis du ikke synes om at der går flere dage mellem hårvasken, eller du bare synes det er nemmere at style håret når det lige har været helt vådt i badet, så kan du overveje at nøjes med at skylle håret igennem og springe shampooen over, og altså kun vaske håret med vand.

Det kan være svært at trække den fulde hårvask med shampoo i mange dage hvis man f.eks. træner ofte, og her kan det være super blot at skylle håret igennem med vand når du er i bad. På denne måde kan du få skyllet det værste snavs ud af håret, uden at fjerne fugten fra hovedbunden og håret.

Ved at gøre håret vådt og skylle det igennem når du er i bad kan du også føntørre og style håret efter badet, så på denne måde kan det også være nemmere at få styr på frisuren.

Sådan vasker du dit hår rigtigt

1.     Gør håret helt vådt

Start med at sørge for at håret er helt vådt, inden du begynder med shampooen. Hvis ikke alt håret er helt vådt vil det være langt sværere at fordele shampooen ordentligt, og du vil kunne risikere at der er sektioner af håret der slet ikke vil blive renset og stadig vil være fedtede når du er færdig med badet.

2.     Brug ikke for varmt vand

Der er ikke noget meget skønt end et dejligt varmt bad. Men vandet kan faktisk blive for varmt, og da det ikke er sundt for håret at vaske det i alt for varmt kan du godt begynde at overveje at skrue lidt ned for temperaturen.

Det gælder både for din hud, dit hår og din hovedbund at meget varmt vand kan virke udtørrende. Du behøver ikke bade i iskoldt vand, men prøv blot at undgå at vandet er skoldhedt.

3.     Vask håret to gange

Du skal vaske dit hår to gange når du går i bad og det er tid til hårvasken. Ja, det er nemlig reelt set ikke når kun at vaske håret med shampooen en enkelt gang.

Det skyldes at første gang du vasker håret så renser og fjerner shampooen ”kun” skidt og snavs, samt rester fra dine stylingprodukter. Dette kan i sig selv godt kræve to omgange med shampoo før al snavs og stylingprodukter er ud af håret, men derudover kan du også få meget mere ud af de plejende fordele ved din shampoo hvis du vasker håret to gange.

Når du vasker håret anden gang med shampooen kan alle de gode og plejende ingredienser faktisk komme til deres plads og pleje dit hår. Du kan også overveje at have to shampooer stående i dit bad, til netop dette formål. På denne måde kan du have en lidt billigere shampoo klar til den første vask, og så anvende din lidt dyrere og lækrere shampoo til den anden vask. Derved spilder du ikke en dyr shampoo og tømmer flasken alt for hurtigt

4.     Vælg den rigtige shampoo

Selvom det kan se ud som om at alle de mange shampooer på markedet ligner hinanden, så kan der faktisk være rigtig stor forskel på de forskellige shampooer. Det er derfor ikke ligegyldigt hvilken shampoo du bruger til netop dit hår.

En shampoo kan have stor betydning for hvordan dit hår føles og opfører sig efter badet. Det kan godt kræve et par forsøg for du finder den der passer til netop dit hår, men det er altså jagten værd.

Det kan for eksempel være det værd at finde en god shampoo uden sulfater og silikone. Det gælder både hvis du har meget fint hår, eller har krøllet hår. Sulfater kan være skrappe og slide på håret og silikone kan danne en hinde omkring hårstråene som kan tynge ned på håret.

5.     Brug kun shampoo omkring hovedbunden

Det er din hovedbund og det øverste af håret der bliver beskidt og fedtet, og det betyder at du ikke behøver at gnide shampoo ind i længderne og spidserne da det ikke er her håret vil blive meget fedtet.

Når du vasker dit hår, skal du derfor koncentrere din brug af shampoo i hovedbunden og ikke gnide shampooen ind i længderne og spidserne. Når du vasker håret omkring hele hovedbunden og nakken vil resten af håret automatisk blive vasket når du skyller shampooen ud og det løber ned igennem håret.

Husk også at være meget grundig når du skyller shampooen ud og sørge for at skylle håret i sektionerne som du løfter op så du er sikker på at få al shampooen skyllet væk fra hovedbunden og håret.

6.     Brug hårkur før balsam

Hvis dit hår i perioder har brug for lidt ekstra pleje kan du med fordel anvende en hårkur i badet. Når du anvender en hårkur skal du bare huske på at hårkuren skal anvendes inden balsam.

Det skyldes at en hårkur har til formål at pleje dit hår, hvorimod en balsam naturligvis også virker plejende men samtidig har til formål at beskytte dit hår og modvirke at det kruser og kan knække. Det er derfor det er vigtigt at anvende hårkuren inden du lukker hårstråene af med balsammen.

7.     Brug kun balsam i spidserne

Som det sidste step i din hårvask skal du slutte af med en god balsam. Med balsam er det vigtigste du skal huske at balsam kun hører til i enderne og spidserne af dit hår.

Put aldrig balsam i håret tæt op mod hårbunden da det vil fedte dit hår til og tyngde det ned så du mister al volumen i håret.

Husk at klem det meste af vandet ud af dit hår inden du putter balsam i, da vandet ellers bare vil fortynde balsammen med det samme og så får du ikke alle fordelene ud af den.  

Tak for du læste med!

Vi håber at du er blevet lidt klogere på de bedste tips til din rutine for hårvask, og har fået inspiration til hvordan din rutine bør være og hvor ofte du skal vaske dit hår.

Drømmer du om at farve dit hår eller vil du gerne gro det længere, og få langt og sundt hår? Så hop over og læs vores artikel med de 10 bedste tips for at få langt og sundt hår hurtigt!

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder