lady-in-a-shower-washing-her-hair

Hvorfor skal du bruge sulfatfri shampoo – guide til sundt hår

Bør du skifte over til sulfatfri shampoo? Ja, er svaret hvis du spørger os! Sulfater er effektive rensestoffer men de kan også være meget skrappe og udtørrende for dit hår. Det er vigtigt at du tager stilling til de ingredienser der er i din shampoo, og vi er klar til at guide dig – læs her om hvad sulfater er, hvad de gør ved dit hår og hvorfor du bør overveje at skifte til en sulfatfri shampoo 

Hvad er sulfater?

sulfatfri shampoo

Først og fremmest så lad os slå fast hvad sulfater egentlig er? Sulfater er rensemidler og de anvendes derfor i mange kosmetik, hår- og hudplejeprodukter da de er effektive vaskeaktive stoffer til at fjerne fedt og snavs fra hud og hår. Det er desuden også sulfater der giver den skummende effekt i f.eks. shampooer og renseprodukter, som de fleste af os godt kan lide. Sulfater er altså effektive stoffer i et rensende produkt, men de kan også skabe mange ulemper for dit hår og hovedbund og det vil vi gennemgå med dig i denne artikel. 

For at afgøre hvorvidt din shampoo indeholder sulfater skal du især holde øje med Sodium Laureth Sulfate (SLES) og Sodium Lauryle Sulfate (SLS) på ingredienslisten

Der findes dog mange forskellige sulfater og de kan være listet under forskellige navne, så, herunder kan du se hvad de også bliver kaldt:  

  • Sodium Coco-Sulfate
  • Alkybenzene sulfonate
  • Ammonium Leureth sulfate
  • Sodium Xylenesulfonate
  • Sodium Myreth Sulfate

Hvorfor skal du undgå sulfater?

Sulfater er ikke farlige for din hud og er derfor godkendt til at bruge i skønhedsprodukter, så hvorfor er det egentlig at du skal undgå dem? Problemet med sulfater opstår fordi mængden af sulfater i produkter ofte er for høj, hvilket kan have forskellige konsekvenser for dit hår. 

Fordi sulfater er så effektive til at rense håret og hovedbunden for fedt og naturlige olier, kan det i sidste ende betyde at det skaber en ubalance og dit hår faktisk vil begynde at overproducere fedt og du vil derved føle at du skal vaske hår oftere for at holde det rent. Når håret tørrer ud kan det nemmere knække og det vil slide på hårstråenes struktur. 

Hvorfor skal du vælge sulfatfri shampoo? 

Det kan være lidt af en jungle at navigere i skulle undgå den ene og den anden ingrediens i din hudpleje, men herunder hjælper vi dig med et overblik over hvilke grunde der kan være til at du skal skifte over til en sulfatfri shampoo. 

Du døjer med tør og irriteret hovedbund

Sulfater er som vi har konstateret virkelig effektive rensestoffer. Men fordi de er så effektive til at vaske din hovedbund ren, kan de i sidste være for effektive. Det betyder at de kan have en meget udtørrende effekt på din hovedbund da de kan skabe en ubalance og strippe hovedbunden for den naturlige fedt produktion som din hovedbund skaber. 

Dette vil resultere i en tør og irriteret hovedbund som klør og måske du endda vil opleve et problem med udvikling af skæl. I dette tilfælde vil vi anbefale dig at skifte over til en mere mild sulfatfri shampoo som vil være langt mere mild for huden. Herved kan du vaske håret rent uden at strippe hovedbunden for alle de gode naturlige olier. 

Dit hår er tørt og knækker

Sulfater kan være meget udtørrende, ikke bare for hovedbunden men også selve håret. Fordi de er så effektive til både at vaske håret rent men også at strippe håret for de naturlige olier og fedt kan det i sidste ende har en meget udtørrende effekt på dine hårstrå. 

Dette vil både betyde at dit hår føles tørt, men også at det er svært at rede igennem og style. Derudover kan det også have den effekt at når dit hår tørrer ud har det langt større tendens til at hårstråene knækker og spidserne vil begynde at spalte. 

Skifter du over til en sulfatfri shampoo vil du opleve at dit hår gendanner den naturlige fugtbalance og det vil se og føles langt sundere. Derved vil det være langt nemmere at håndtere håret når du skal rede, tørre og style det. 

Du døjer med fedtet hår

Nu har vi lige fortalt dig at sulfater kan have den effekt at dit hår tørrer ud fordi sulfater er alt for skrappe og kan strippe hårstråene for al fugt og olie fra hovedbunden. Men sulfater kan faktisk også have den modsatte effekt og gøre at dit hår bliver nemmere fedtet mellem hårvaske. 

Sulfater er så gode vaskeaktive stoffer at shampoo indeholdende sulfater kan skabe en ubalance i hovedbundens naturlige producering af fedt, og din hovedbund kan begynde at overproducere fedt og olier fordi sulfaterne simpelthen tørrer hovedbunden og håret ud. 

Det kan derfor hjælpe at skifte over til en sulfatfri shampoo som er langt mere skånsom og mild i måden den renser dit hår og hovedbund på, at det kan være med til at hjælpe med at holde den naturlige balance af fedt og fugt. 

Du har krøller eller kruset hår

Alle hårtyper kan nyde gavn af at blive vasket med en sulfatfri shampoo. Men især os der er udstyret med krøller kan nyde godt af de fordele der er ved at undgå sulfater. 

Krøllet hår kræver særlig pleje da det har en helt anden struktur end glat hår og det vigtigste krøller har brug for er fugt! Det betyder at vasker du dine krøller med shampoo indeholdende skrappe vaskeaktive sulfater så giver det formentlig ikke håret den nødvendige fugt som det her brug for og det kan betyde at dit krøllede hår vil have stor tendens til at kruse og frizze. 

Der er derfor vigtigt at du bruger en shampoo med milde vaskeaktive stoffer som. Kan give dine krøller den fugt som de har brug for. Med krøllet hår kan du simpelthen ikke give det nok fugt og pleje, og en sulfatfri shampoo kan være første step i en fugtgivende pleje rutine. 

En sulfatfri shampoo er eksempelvis også et vigtigt step til metoden Curly Girl, som er en plejende måde at behandle dine krøller på. Du kan læse mere om Curly Girl metoden lige her.

Guide til sundt og smukt hår

En sulfatfri shampoo er et godt første skridt i en mild og skånsom pleje af dit hår. Men der er mange andre tiltag og metoder kan hjælpe dig med at få smukt og sundt hår; hvordan du sørger for at give håret yderligere fugt ved balsam og hårkurer, hvordan og hvor ofte du vasker dit hår, hvordan du styler dit og meget andet. Hvis du vil vide mere og lære de bedste tricks at kende så tjek vores guide med tips og tricks til sundt hår her!

Vores anbefaling – de bedste sulfatfri shampooer

Vil du gerne opgradere din shampoo hylde i badet? Hop gerne over og læs vores guide med anbefalinger til de bedste sulfatfri shampooer. Vi har samlet vores bud på 7 bedste sulfatfri shampooer, så du kan finde din nye favorit til dit hår.

Vil du lære flere gode råd til en nem og effektiv beauty rutine så hop over og læs vores mange andre artikler om Skønhed!

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder