Vi elsker boligindretning! Men det kan virke overvældende, hvad end du bare vil friske dit hjem og din indretning lidt op, eller hvis du skal indrette fra scratch. Hvor skal du starte, og hvordan vælger du den rette stil for dig? Vi guider din igennem processen med vores bedste 7 tips til din stue indretning, så du kan skabe de bedste rammer for hjemmets hjerte, stuen.
Hjemmet betyder meget for os danskere. Vi investerer både mere tid og flere penge i vores hjem end man gør i mange andre lande i Europa. Vi værner om hyggen og vægter at kreere hjerterum hvor vi føler at man hører hjemme. Læs med herunder hvor vi giver de bedste tips til processen for din stue indretning, det vigtigste rum i hjemmet i vores optik. Derefter er det bare at gå i gang, og husk at have det sjovt i processen!
7 gåde råd til din stue indretning
1. Tegn din stue – kend målene
Før du overhovedet går i gang med designe og skabe ideer, skal du gøre en ting: mål op! Grundlaget for hvad du kan gøre med indretningen, baserer på hvad du har med at gøre, og derfor skal du kende dimensionerne på det rum du vil indrette. Jo før jo bedre, det er ærgerligt at forelske sig i en sofa som viser sig slet ikke at kunne være hjemme i stuen.
Når du tegnet målene op er er du klar til at gå i gang med det sjove og starte på stue indretningen.
2. Design dit layout
Det er en rigtig god ide at tænke layoutet af rummet igennem, hvilket også betyder at du skal beslutte hvilke funktioner du gerne vil have rummet skal indeholde. Skal stuen f.eks. indeholde både spiseområde samt tv-stue, eller skal fokuspunktet for rummet være en stor rummelig sofa med plads til hele familien? Skal der være plads til spil og leg, læsning og fordybelse?
Når du har besluttet hvad stuen skal kunne, kan du begynde at skitsere op hvordan møbler kan placeres i rummet og hvilke placeringer du mener fungerer bedst. Det behøver du ikke noget avanceret tegneprogram til, det kan du sagtens lave en grovskitse over i hånden! Det vil give dig et godt overblik over hvilke møbler du har brug for til rummet.
Husk altid at starte med hvad du har i forvejen. Formålet med at indrette er ikke at købe nyt, men at skabe et smukt dejligt hjem at opholde sig i. Og det har ingen betydning om du har nye eller gamle møbler, det der er vigtigt er at du holder at de ting du omgiver dig med. Det er desuden også meget mere økonomisk at bruge hvad man har i forvejen når det er muligt.
3. Vælg din indretningsstil
Det næste du skal beslutte dig for, er hvilken indretningsstil du bedst kan lide og gerne vil anvende til din stue indretning.
Der er mange stilarter inden for boligindretning og der er ingen regel for at du skal vælge en stil og følge den slavisk. Du skal indrette med de møbler og de ejendele du synes er smukke, men at holde sig til en indretningsstil vil give dit rum og dit hjem et smukt harmonisk udtryk. Hav altid for øje at holde en rød tråd igennem indretningen af hjemmet.
Nogle eksempler på indretningsstile er mange og her har vi valgt nogle stykker ud. Du kan google dem og samle inspiration på f.eks. Pinterest, det vil hjælpe med gode ideer.
- Skandinavisk
- Farverigt
- Minimalistisk
- Industrielt
4. Find din farve palette
Nu skal du i gang med at vælge din farvepalette. Det kan være en god ide at lave et såkaldt moodboard, så du kan skabe dig overblik over om de tanker du har omkring rummet, passer sammen.
Når du vælger dine farver at indrette med, skal du også tage højde for hvor meget naturligt lys rummet får. Hvis rummet ikke har et stort lysindfald kan du f.eks. tænke over ikke at have en mørk væg der hvor lyset rammer rummet, men i stedet en lysere farve som kan kaste lyset videre ind i rummet.
Husk at du kan mikse indretningsstile og farver som du har lyst, rummet skal indrettes efter det du kan lide. Husk dog at for et harmonisk udtryk skal der gerne være et fælles tema, og her kan med fordel bruge farvepaletten til at skabe den røde tråd fra din stue indretning til resten af dit hjem.
5. Vælg din sofa
Sofaen vil oftest være det største møbel i rummet når du indretter din stue. Sofaen samler rummet og er et godt sted at starte når du indretter. Du kan vælge en statementsofa som vil drage blikket, eller en sofa med et mere roligt udtryk. Det afhænger af stilen du har besluttet dig for.
Når du vælger sofaen, skal du tænke på hvad du gerne vil bruge rummet til. Skal det være en stue til at samle familien og se en god film sammen, eller skal det være en rolig stue til læsning og fordybelse.
Du skal også have i tankerne hvilket liv I gerne vil leve i huset. Har I for eksempel kældedyr og små børn er det en god ide at kigge på en sofa med slidstærkt stof. Glem heller ikke hvor mange pladser der skal være i sofaen, der skal helst være plads til alle når det er tid til filmaften.
Husk også hvor meget hygge en flot og indbydende lænestol kan give til din stue. Et hyggeligt læsehjørne med en god lænestol vil være et rart indslag i din stue.
6. Find et område tæppe
Når du har fundet din sofa og har tegnet dit layout af stuen, er det på tide at finde et område tæppe.
Et område tæppe er en supernem og hyggelig måde at lave zoner i din stue og det samler især et sofaområde rigtig fint. Husk størrelsen på tæppet, hvis det f.eks. ligger under sofaen skal det være bredt nok og helst være en smule bredere end selve sofaen for de korrekte dimensioner, det vil give det pæneste udtryk. Husk også at alle møbler skal have ”en fod” indenfor på tæppet. Det betyder at tæppet skal gå ind under sofaen og hvis du har lænestole stående, også skal de som minimum have de for resten ben inde på tæppet.
Ovenover viser vi et eksempel på den rette størrelse tæppe under et sofaområde med sofa og lænestole.
7. Vælg belysning og tilbehør
Din stue har brug for den rette belysning, og dette kan være både direkte lys eller indirekte lys. Her skal du i gang tænke over de funktioner du har besluttet stuen skal have. Hvis der skal være plads og rum til hobbyer eller arbejde, er det vigtigt med god arbejdslys.
Hvis hyggen har større fokus, skal du tænke i lamper og pærer som kan være med til at give hygge. Mange lamper med skærme der giver nedadrettet lys kan få rummet til at se mindre ud. Det er en god tommelfingerregel at blande flere forskellige slags lamper og lys i din stue indretning, og dette vil også kunne skabe rum til alle de funktioner der skal være plads til.
Husk at det kan være en god ide at investere i nogle gode pærer, da en smuk lampe med en pære der giver et ubehageligt lys ikke er en god kombination og lader ikke lampen komme til sin ret.
Du skal gerne have en lampe der kan lyse det meste af rummet op, og supplere med mindre lamper såsom f.eks. bordlamper i resten af rummet.
Og så kommer du til det allersjoveste: nemlig tilbehør og nips. Her kan du blande nye ting med ting du allerede ejer og som har en betydning for dig. Puder er f.eks. en nem måde at skifte udtryk med i rummet, og hvis du lader resten af rummet have en neutral fremtoning kan du lade puder, billeder og lysestager være det der giver rummet lidt ekstra hygge.