jocelyn-morales-JiqTLjzEH18-unsplash (1)

Har du tør eller dehydreret hud? Lær forskellen på fugtgivende og hydrerende cremer

Tør og dehydreret hud kan føles ens, nemlig tør og irriteret. Men både årsagen og hudplejen der skal til er helt forskellig. Læs med her og lær kendetegnene for tør eller dehydreret hud og bliv klogere på hvad det netop er som din hud døjer med og hvordan du bedst plejer den og får en sund hud med flot glød.

Der er stor forskel på tør og dehydreret hud, men begge tilstande af din hud giver dig samme fornemmelse; nemlig en tør irriteret hud.

Men der er som sagt stor forskel på tør og dehydreret hud, og det viser blandt andet i årsagerne til at du døjer med netop en af disse hudtilstande, samt hvordan du bedst behandler det og plejer din hud herefter.

Vi gennemgår derfor hvad der er forskellen på de to hudtilstande af tør og dehydreret hud, hvordan du identificerer hvilken tilstand din hud er i samt hvordan du bedst passer på din hud og plejer den så den får den fugt eller hydrering som den har brug for.

Hvad er forskellen på tør og dehydreret hud?

Den første forskel på tør og dehydreret hud, er at tør hud er en hudtype hvorimod dehydreret hud er en hudtilstand.

Din hudtype er du reelt født med, og er det du kontinuerligt vil have tendens til. Hvis du din hudtype derfor er tør hud er det løbende noget du skal være opmærksom på i din hudplejerutine. En hudtilstand som dehydreret hud derimod er mere midlertidig.

Tør hud opstår grundet mangel af olie og fedt i huden, som vil resultere i tør hud der føles stram og ubehagelig. Dehydreret hud derimod kommer af mangel på vand i huden.

Når huden er dehydreret, kan den faktisk føles fedtet, fordi huden i mangel af bedre begynder at overproducere olie for at gøre op for manglen på vand. Derfor kan dehydreret hud faktisk føles både tør og fedtet på en og samme tid.

dehydreret hud

Hvad er tør hud?

Tør hud kan identificeres på følgende kendetegn:

  • Huden mangler olie
  • Tør hud er en hudtype der er genetisk bestemt
  • Har man tør hud i ansigtet kan man have tendens til tør hud på resten af kroppen også
  • Tør hud er konstant, og kan forværres om vinteren
  • Tør hud kan også være dehydreret

Hvad er dehydreret hud?

  • Huden mangler vand
  • Alle kan opleve at have dehydreret hud
  • Huden kan føles olieret og fedtet
  • Dehydreret hud kan komme og gå
  • Dehydreret hud kan komme forårsage bumser og urenheder

Hvorfor får du tør hud?

Da tør hud er en hudtype er tør hud en permanent type af din hud. Tør hud er ofte baseret på genetik, men kan også forværres af eksterne faktorer som f.eks. ekstreme temperaturer. Det vil sige du kan opleve at den tørre hud forværres enten om sommeren eller vinteren, da både høje sommertemperaturer og det kolde vintervejr kan have en negativ effekt på hud der tenderer til at være tør.

Derudover kan for kradse hudplejeprodukter også være for skrappe for din hud og faktisk fjerne for meget olie i huden, hvilket kan forværre tørheden.

Døjer du med tør hud skal du finde produkter til din hudplejerutine som giver fugt til huden og hjælper med at genoprette hudens produktion af fedt og olie.

Sådan plejer du tør hud

Den rigtige hudpleje for tør hud skal fokusere på at genetablere hudens naturlige barriere, der hjælper huden med ikke at udtørre.

1. Rens huden
Når du vælger en god rens til dit ansigt hvis du døjer med, tør hud skal du finde en rens der er enten olie eller creme baseret, da disse ikke vil strippe din hud for dens naturlige fedt og olier.

2. Brug syre
Brug gerne en syre i din hudpleje når du døjer med tør hud. Det kan f.eks. være en AHA eller BHA syre creme, da disse exfolierer huden meget mildt og stimulerer gendannelsen af nye celler.

3. Anvend en fugtgivende creme
Gå efter en god fugtgivende ansigtscreme, der gerne indeholder ingredienser såsom ceramider, sheasmør og hyalorunsyre som hjælper med at tilføje fugt samt at bevare fugten i huden og styrke hudens barriere.

4. Olie
Vi er generelt virkelig store fans af ansigtsolie, og en god ansigtsolie har indgået i min hudpleje i mange år nu efterhånden.

Døjer du med tør hud er det heller ingen undtagelse at en ansigtsolie kan gøre underværker for din hud. En olie indeholdende f.eks. jojoba, argan eller hyben olie vil give masser af fugt til din hud, og beskytter derudover også huden mod udefrakommende faktorer som f.eks. kulde og vind.

Husk at undgå:

Undgå at bruge skrappe sæber, at skylle dit ansigt i meget varmt vand eller at bruge hudprodukter som indeholder alkohol da disse ting kan være meget udtørrende for din hud.

Hvorfor får du dehydreret hud?

Dehydrereret hud skyldes mangel på væske i huden. Mangel på væske kan skyldes brud på den yderste hudbarriere, manglende vand i din kost eller for eksempel ekstremt vejr (både sommer og vinter).

Når din hud er dehydreret, vil du opleve huden som værende indre elastisk, du vil nemmere kunne se linier og rynker og huden ser kedelig ud, uden gnist.

For at genoprette fugtbalancen i huden skal du have givet fugt og væske tilbage til huden, og sikre at den er fuldt hydreret, og det er derfor hydrerende hudplejeprodukter du skal gå efter.

Sådan plejer du dehydreret hud

Med en god hudpleje kan du godt få bugt med din hud hvis du døjer med at den er dehydreret. Ligesådan kan de her råd også være forebyggende så du ikke ender i fælden med dehydreret hud.

1. Rens huden
Brug en mild ansigtsrens uden alkohol som renser huden uden at strippe den for hudens naturlige fugt.

2. Toner
Anvend en toner (det samme som en skintonic) der er hydrerende og indeholder hyaluronsyre, aloe vera eller glycerin der hjælper med at holde på væsken i huden.

3. Hydrerende ansigtscreme
Brug en ansigtscreme der er let i konsistensen og vandbaseret og som kan hydrere huden uden at den føles tung eller fedtet.

4. Serum
Brug en god hydrerende serum som indeholder hyaluronsyre og afslut efter din ansigtscreme. En serum har nemlig også til formål at booste hydreringen af huden.

Tak for du læste med!

Vi håber at du er blevet lidt klogere på hvad forskellen på tør og dehydreret hud egentlig er, og hvordan du bedst passer på din hud.

Tør hud har brug for genopbyggende fedt og olier, mens dehydreret hud har brug for mere væske og hydrering. At forstå forskellen mellem de to vil hjælpe dig med at skræddersy din hudplejerutine til det som din hud har brug for.

Vil du lære flere gode råd til en nem og effektiv beauty rutine så hop over og læs vores mange andre

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder