igor-son-FV_PxCqgtwc-unsplash (1)

De 4 bedste tips til at holde liv i dine stueplanter

Flotte grønne planter bringer liv og farve ind i hjemmet og kan være nemme at holde. Dog er det ikke altid det lykkedes at holde liv i de smukke stueplanter, vi har derfor samlet vores bedste guide over hvordan du holder liv i de grønne planter og plejer dem så de er frodige og flotte at se på. Med det rigtige kendskab kan stueplanter holder mange mange år, og derfor er de værd at bruge lidt ekstra energi på.

Guide til at passe dine grønne stueplanter

Herunder gennemgår vi de tre vigtigste ting du skal tænke over når du skal have nye planter ind i hjemmet. Det er vigtigt at tænke over lys og placering, så du tager hensyn til om en plante kan tåle eller endda kræver meget sollys eller om den hellere skal stå lidt mere mørkt.

Herudover skal du lære hvor ofte og hvor meget de enkelte planter kræver at vandes, da det jo er essentielt for at planterne også kommer til at trives og vokse. Til slut skal du sikre at planten står korrekt i en passende størrelse potte, da det er vigtigt at rødderne har den rigtige mænge plads at vokse på. Vi har også samlet vores bud på de 8 bedste planter til dit hjem, som er både flotte og nemme at holde hvis du mangler inspiration til hvilke planter du kan introducere i dit hjem.

1. Lys og placering

Husk den rigtige mængde lys

Alle planter har brug for lys, men der er stor forskel på hvor meget lys de forskellige planter har brug for. Ingen plante vil trives i et mørkt hjørne af boligen, men det du skal være opmærksom på, er om planten har brug for indirekte eller direkte sollys.

Husk at slå den specifikke planter op for at finde ud af om den gerne vil placeres i et sydvendt vindue med masser af sollys, eller om den foretrækker at blive placeret længere inde i rummet så den stadig kan suge sollys til sig, men ikke bliver ramt direkte at solstrålerne.

Ryk planterne efter årstiden

Husk at det ikke er sikkert at dine potteplanter skal stå det samme sted hele året igennem. Lysindfaldet ændrer sig, og der vil selvfølgelig falde mere sollys ind af et sydvendt vindue om sommeren end på de kortere og mørke vinterdage.

En potteplante der ikke vil have for meget direkte sollys kan derfor rykkes længere frem i rummet og måske endda få lidt tid i vindueskarmen om vinteren fordi sollyset vil være langt mere begrænset.

Husk at dreje planten

Et godt tip er at huske at vende planten rundt en gang imellem. Det hjælper til at bladene ikke begynder at gulne, og at den vokser lige hele vejen rundt, og bliver flot og fyldig at se på.

2. Sådan vander du potteplanter

Ligesom der er forskel på hvor meget lys potteplanter skal have, er der også forskel på hvor meget vand de skal have og hvor ofte de skal vandes.

Vi har samlet de bedste råd herunder til hvordan du nemmest styrer vandingen af potteplanterne. Et godt tip er også at hente en af de mange apps til planter der findes, hvori du kan identificere dine potteplanter og få information omkring deres behov for lys og vanding. Derudover minder en app dig også om hvornår hver enkelt plante skal vandes, og det kan altså være en fin hjælp i en travl hverdag.

Vand i siden og ikke i midten

Når du vander en potteplante, skal du huske at vande i siderne af potten og ikke lige i midten hvor planten vokser op af potten. Det kan resultere i at bladene rådner fordi selve planten bliver over vandet, frem for jorden.

Stik en finger i jorden

Hvis du er i tvivl om hvornår det er tid til at vande i planten, og om den trænger til mere vand så husk ikke kun at mærke på overfladen at pottejorden. Stik en finger ned i jorden så du kan mærke om jorden stadig er fugtig eller om den er tør og trænger til en vanding.

Lad planten tørre ud

Mange planter kan godt tåle at tørre ud imellem vandingerne. Faktisk kan det være det bedste for planten, da du derved sikre at rødderne og planten ikke begynder at rådne.

Vandet skal have stuetemperatur

Til potteplanter skal du huske ikke at lade vandet for koldt eller varmt. Lad derfor blot vandet være i stuetemperatur, det vil planterne have det bedst af.

Lav ikke sjatvanding

Husk at lade være med at sjatvande planterne. Vand i stedet helt igennem så jorden for den fugt og al det vand den har brug for, og kan holde helt til næste vanding.

Kig på tykkelsen af bladene

Planter med tykke blade skal som oftest have mindre vand end planter med tynde blade. Er du i tvivl om hvor ofte stueplanterne skal vandes er det altså en god tommelfingerregel at tage et kig på bladenes tykkelse.

Lav en rutine

For at huske hvornår du skal vande planterne er det smart at vælge en fast ugentlig vandingsdag. Det er ikke sikkert at alle planterne skal vandes hver uge, afhængigt af hvor meget vand de har brug for, men når du altid vander på den samme dag sikrer du at mængden passer og det er meget nemmere at huske.

3. Vælg den rigtige potte

Stueplanter vil altid have godt af at der er luft i bunden af potten. Det vil hjælpe mod overvanding af planten, da rødderne ikke vil stå og drukne i det vand der måtte samle sig i bunden af potten. Det vil nemlig også betyde at rødderne kan begynde at rådne, og det vil planten ikke have godt af.

Med underskål

En potte med hul i bunden med en tilhørerende underskål, da det altid vil sikre at det overskydende vand kan løbe fra og samle sig i underskålen.

Brug lecakugler

Hvis du har forelsket dig i en flot potte som ikke har hul i bunden, kan du stadig godt bruge denne. Husk bare at lægger nogle små sten ned i bunden af potten under jorden, det kan f.eks. være lecakugler, da de vil sikre et luftlag i bunden af potten så vandet igen kan sive fra jorden.

Plastpotte nede i urtepotten.

Det kan også fungere fint for planten hvis du planter med brug af en plastpotte som derefter sættes ned i den pæne urtepotteskjuler. Det vil ligeså give det overskydende vand mulighed for at løbe fra ned i bunden af potten og efterfølgende fordampe.

Tegn på sygdomme hos planten

Hvis ikke planterne trives skal de nok lade dig det vide. Der er flere tegn på om hvorvidt planten mistrives, herunder er mest typiske tegn på plantesygdomme:

Mørke pletter og plamager på bladene

Hvis din plante pludselig får mørke pletter på bladene, er det et tegn på overvanding. Sørg for at der ikke ligger for meget vand i bunden af potten og lad den tørre mere ud før du vander den igen.

Brune blade

Begynder bladene på planten at blive brune er det et tegn på at luften enten er for tør, her vil det hjælpe at sprøjte bladene med en forstøver, eller at den simpelthen får for lidt vand og skal vandes lidt oftere.

Gule blade

Gule blade kan bare være tegn på at bladet naturligt er ved at falde af planten og du kan blot pille dem af hvis de sidder løst. Men gule blade på potteplanten kan også være tegn på at planten ikke får lys nok.

Mug i jorden

Hvis der begynder at danne sig mug på overfalden af jorden i potten kommer det af overvanding og for lidt luftcirkulation omkring planten. Det kan hjælpe at skabe mere luft omkring planten og vande den mindre så jorden er knap så fugtig. Skrab også det øverste lag af jorden så muggen bliver fjernet.

4. Sådan vælger du den rigtige plante til hjemmet

Det gælder om at matche de planter du har med de forskellige rum i boligen, for det kan nemlig godt lade sig gøre at finde planter der for eksempel kan trives med mindre lys og derfor kan stå i de mørkere rum af boligen.

De bedste planter til mørke rum

De er flere typer planter som vil egne sig til de mørkere rum, og som godt kan overleve uden særlig meget dagslys. Det er for eksempel Calathea, Sigøjnerblad og Måneskin er nogle af de planter der kan fungere i de mørkere rum af bolige. Ens for alle tre er at de er nogle meget smukke potteplante til hjemmet og ville pynte i ethvert rum.

stueplanter

De bedste planter til badeværelset

Nogle planter der egner sig godt til badeværelset, er for eksempel Smaragdblad, Sukkulenter eller Hjerte-filodendron. Alle tre planter kan trives fint med meget lidt lys, og de kan derfor sagtens stå på badeværelset og behøver derfor heller ikke flyttes rundt efter årstiden.

De bedste planter til lyse rum

Har du et solrigt rum i hjemmet så er der mange planter der vil elske at vokse her. Det gælder bl.a. Violinfigen, Strelitzia Nicolai eller Zamioculcas zamiifolia kan alle stå i super solrige rum, eller direkte i sollys.

Tak for du læste med!

Vi håber at denne gennemgang af de bedste tips til planter hjælper dig med at holde dine planter godt i live og endda kan få dem til at vokse sig endnu større og flottere!

Vil du læse flere gode råd og tips til indretning til hjemmet kan du hoppe over og læse vores mange andre artikler lige her

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder