Kopi af Kopi af Solcreme (4)

Tips til altan indretning – sådan får du en hyggelig altan

Er du så heldig at have en altan så gælder det om at udnytte de få kvadratmeter allerbedst. Læs med her hvor vi giver vores bedste tips til altan indretning så du kan skabe en dejlig lille sommer oase i forlængelse af din lejlighed.

En altan er en skøn mulighed for at danne et virkelig skønt lille uderum, og skaber en dejlig forlængelse af din lejlighed i forårs -og sommermånederne. Selv en lille altan kan gøres til en grøn lille oase og kan være guld værd når solen melder sig og lejligheden bliver tung og varm at opholde sig i.


Vi har samlet vores bedste tips om at indrette en dejlig altan. Det gælder alt fra møbler, planter og hyggelige elementer – så læs med her og få din altan klar til de tidligere forårsmåneder så du kan få så lang en sæson ude som muligt.  

1. Skab en grøn oase

Selvom du ikke bor i hus og råder over din egen have, så kan altanen være en oplagt mulighed for at få gang i de grønne fingre og kreativiteten. Planter i alle afskygninger er perfekter til. At skabe en hyggelig og grøn atmosfære på altanen, og de sørger virkelig for at give karakter til uderummet. Udover at planterne i den grad pynter på en altan, så er det også superdejligt at gå og nusse og passe alt det grønne.

Ved en mindre altan kan det betale sig at plante hvor det ikke tager gulvplads, dvs. udnyt i højden og hæng masser af altankasser op. Det giver også en dejlig grøn og privat afskærmning når du sidder og slapper af på altanen. Har du en lidt større altan kan du overveje at lave et hjørne dedikeret til krukker og urtepotter og skabe et flot grønt hjørne af altanen.

Nogle af de bedste planter til din altan er:

–      Lavendler

Lavendler er simpelthen det største hit i altankassen. De er både smukke at se på med deres fine lilla blomster og så dufter de helt fantastisk, og derfor er de helt sikkert værd at give lidt plads å altanen. Foruden at den både er pæn at se på og dufter himmelsk, så er lavendlen også rigtig nem at passe. De kan klare det meste værd og faktisk stå ude over vinteren, og så behøver du ikke stresse vandingen. Lavendelplanterne kan nemlig godt tåle at tørre lidt ud nogle gange og derfor er det altså en hårdfør og flot plante til altanen.

–      Oliventæ

Et højt og flot oliventræ i potte pynter altså på enhver altan. De er meget hårdføre og kan tåle at stå i en potte. De behøver ikke meget vanding og kan derfor stå og passe sig selv på altanen. De kan ikke tåle hård frost og derfor kan du om vinteren tage det indenfor og lade pynte i stuen.

–      Stedmoderblomster

Stedmoderblomster ser meget sarte men de er faktisk ret hårdføre blomster. De kan godt lige masser af lys og delvis sol så de skal placeres på den solrige del af altanen. De er nemme at passe og pynter så fint med alle deres smukke farver.

altan indretning

Tip: vil du også gerne blive bedre til at bringe naturen helt ind i stuen, så hop over og læs vores anbefalinger til de bedste stueplanter!

2. Tænk over funktionerne i altan indretning

Når du begynder at indrette din altan, er det vigtigt at du prioriterer hvilke funktioner du gerne vil have plads til. Er det vigtigt for at dig at have plads til planter og dyrke det grønne, eller vil det hellere have plads til et lounge spot. Afhængigt af hvor meget plads du har kan det være du er nødt til at prioritere mellem et afslapningshjørne eller et møbelsæt egnet til at sidde og spise ved.

altan indretning

AltanLiv – Ib Laursen altanpotte

2. Vær smart i dit møbelvalg

Når du skal ud købe de nye altanmøbler, er det alfa omega at du tænker over størrelsen på altanen, samt hvad du gerne vil bruge den til.

Hvis din altan er meget lille, så kan det være en god ide at satse på foldbare møbler og gå efter nogle komfortable klap-sammen stole. På den måde kan du klappe stolene sammen og stille dem til siden så du f.eks. har plads til at arbejde med de grønne planter eller bare træde ud og nyde lidt frisk luft.

Tænk også over det udseende som møblerne har, f.eks. vil møbler lavet i transparente materialer, med net eller i flet et lettere udtryk og derved syne mindre. Dette kan være et godt trick når du indretter den lille altan.

Derudover skal du huske hvad du vil bruge altanen til. Hvis du langt hellere vil have en behagelig stol, eller måske endda en sofa, er det beder at du finder en dejlig lounge stol frem for et flot spisesæt. Hvis du derimod nyder gode lange middage i de lune sommeraftner, er det værd at finde et funktionelt og flot bordsæt.

1. Sinnerup – NEST havestol
2. Sinnerup – NORDIC GARDEN havestol
3. Sinnerup – OLIVIA havebord

4. Husk hyggen og skyggen

Det er detaljerne der sørger for hyggen og det er også næsten det der er sjovest ved at indrette altanen. Belysning, tekstiler og sval skygge er med til at gøre altanen til et dejligt sted at være.

Belysning kan give en rigtig hyggelig stemning på altanen om aftenen og der er mange muligheder. Du kan både vælge at sætte små solcelle lamper op på altanbordet eller hænge en lyskæder op. Vi er store fans af lyskæder, de fordeler lyset godt på altanen og giver en fin sydlandsk stemning.

Tænk over tekstilerne du kan bringe ud på altanen, som f.eks. behagelige hynder der gør det rart at sidde til hyggelige middage, et let strikket tæppe til aftenen når temperaturen bliver lidt køligere samt ekstra puder i loungesofaen så du sidder godt med en god bog og kan slappe af.

Derudover kan det også være en god ide at tænke over at skabe skygge på altanen. Hvis din altan er solrig og bliver varmet godt op i løbet af dagen så kan det være en god ide at investere i en lille altanparasol. Det kan næsten blive for varmt på en altan uden naturlig skygge, så en altan kan være en rigtig god detalje.

altan indretning

1. AltanLiv – Lyskæde 5 m
2. AltanLiv – Cinas Parasol, sort og teak

5. Ryd op

Altanen kan hurtigt blive til en nemt landings zone for alt man ikke lige ved hvor man skal gøre af. Det kan være lidt for nemt at sætte poser med pantflasker og gamle plante krukker osv. Men husk at rydde op på altanen og hold den pæn og ryddelig, det er ærgerligt at spilde pladsen på rod og det går gevaldigt ud over den hyggelige stemning. Hvis du har pladsen til det, kan du sætte en lille reol op, så du har et sted af sætte dine ting til plantearbejdet.

6. Tænk over designet

Der er nogle nemme tricks til at få din altan til at se velindrettet og sammenhængende ud. Det sammenhængende look giver en dejlig rolig atmosfære som virkelig indbyder til afslapning.

Tænk over de farver og materialer du bruger, hvis du bruger neutrale farver til puder, tæpper og hynder vil det give en rolig baggrund til virkelig at lade det grønne og alle blomsterne komme til sin ret med alle deres farver.

Hvis din altan har et gulv af beton eller metal, så er det en virkelig god ide at investerer i et klik-altangulv. De fås mange steder og er super nemme at ligge, og som oftest meget budgetvenlige. Et altan gulv vil give din altan en meget hyggeligere stemning, og det vil være meget dejligere at træde ud på et trægulv om morgenen. Hvis du ikke har lyst til at kaste dig over gulvlægning, er der også mulighed for at bruge udendørs gulvtæpper som ligeså er behageligere at træde på og giver et hyggelig udtryk.

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder