brett-jordan-feKxV48FZVM-unsplash

De bedste råd til god søvn – vores 6 bedste tips til at sove bedre

Søvn er det brændstof din krop kører på og derfor er det vigtigt at få nok god søvn hver nat. Det kan blive nogle lange nætter hvis du hver nat ligger og vender og drejer dig og ikke kan falde ordentligt i søvn. Vi har derfor samlet de bedste råd til god søvn så du kan skabe den bedste rutine omkring sengetid og forbedre din søvn og derved din daglige energi.

Voksne har brug for at sove mellem 6-9 timer hver nat. Søvn er et meget individuelt behov, og du kan med samme mærke når du selv har sovet for lidt. Hvis ikke kroppen og hjernen får nok søvn hver nat til at restituere og blive klar til en ny dag, vil dit overskud og din energi til at klare dagens opgaver og ærinder blive påvirket med det samme. Ligesådan vil det påvirke dit humør hvis kroppen skal trække sig igennem dagen. Det er derfor virkelig godt givet ud at skabe en god rutine omkring din søvn og sørge for at du skaber de bedste rammer for at sove godt og nok timer hver nat.

De bedste råd til god søvn:

1. Skab en god rytme

En rigtig god ting du kan gøre for at hjælpe din søvn på vej, er at få indarbejdet en god døgnrytme. Hvis du står op og går i seng på cirka de samme tidspunkter hver dag, så kan det faktisk hjælpe med en bedre søvn. Kroppen har lettere ved at forstå når den skal sove hvis det er omtrent samme tidspunkt hver dag og det kan hjælpe dig med at falde nemmere i søvn og sove bedre.  

2. Sørg for et godt sovemiljø i soveværelset

Hvordan man sover allerbedst, kan være meget individuelt og har du tendens til at fryse når du sover skal du selvfølgelig have en temperatur i soveværelset som passer til din kropstemperatur i løbet af natten. Men hvis du ikke har tendens til enten at have det meget koldt eller meget varmt når du sover, så er det en god tommelfingerregel at sove i et rum, og så supplere med en varm dyne.

For at skabe et rart sovemiljø er det en god ide at holde en god orden i soveværelset så rummet har en indbydende og rolig stemning. Hvis det er muligt, kan du forsøge ikke at tage arbejdet med ind i soveværelset og kun bruge rummet til at slappe af, læse en god bog og vigtigst: at sove.

Vil du have fleres tips til hvordan du bedste indretter din soveværelse, så kan du hoppe over og læse vores guide til at indrette soveværelset

3. Læg mobilen væk

I forlængelse af at det er bedst at undlade at sidde og arbejde i soveværelset er det faktisk også en god ide simpelthen at indrette soveværelset som et skærmfrit rum. Det vil sige intet tv og ingen computere, telefoner og tablets. Det skarpe og blå lys fra elektroniske skærme kan forvirre hjernen i forhold til døgnrytme og hindre at du begynder at føle en naturlig træthed når du lægger dig i sengen.

Hvis du dog gerne have f.eks. din tablet med ind i sengen for at læse bøger på, så husk at indstille skærmlysstyrken til det laveste og skift lyset til det bløde gule nattelys. Det vil være mere skånsomt for dine øjne.

4. Husk det rigtige lys

Det er en god ide at sørge for at dit soveværelse kan holdes mørkt og lukke lyset ude. Især om sommeren med de lange lyse nætter og tidligere lyse morgener kan det være godt at have mørklægningsgardiner så det ikke forstyrrer hvis rummet er for lyst. Et mørkt og køligt soveværelse giver gode betingelser for at falde nemmere i søvn.

5. Dyrk ikke motion lige inden sengetid

Især hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være en stor hjælp at have en rutine cirka en time inden sengetid hvor du begynder at sætte tempoet ned og falde til ro. Den sidste time inden du skal sove skal du prøve at slappe af med læsning, et varmt bad eller en god film.

Hvis du helst vil dyrke motion senere på dagen så skal du altså huske ikke at gøre det alt for tæt på sengetid, det vil gøre det sværere at falde til ro og sove.

6. Læg bekymringerne væk

Det er nok nemmere sagt end gjort, men forsøg ikke at tage bekymringerne med i seng. Det kan hurtigt spolere søvnen og gøre det umuligt at falde i søvn hvis du først har kastet dig over næste dags to do liste i tankerne.

Et virkelig godt tip er at have en lille notesbog liggende ved sengen, og på den måde kan du skrive dine tanker og eller andet du skal huske ned, og få det ud of af hovedet og mentalt ligge fra dig.

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder