christina-winter-xIbmtX7cn2c-unsplash

Sådan indretter du med farver – de 10 bedste råd til et hjem med farver

I norden indretter vi os ofte i lyse boliger med simpel og afdæmper indretning. Brugen af farver kan godt virke svær at gribe an i indretningen, men giver du farverne en chance vil du opdage at det slet ikke så kompliceret bare du kender nogle simple råd for at sammensætte den bedste farvepalette for dit hjem. Farver kan skabe dynamik og liv i dit hjem, og vi har derfor samlet de bedste råd til hvordan du indretter med farver så de passer netop ind i din bolig.

Sådan indretter du med farver

Valg af farver

Synes du din bolig snart trænger til andet end hvide vægge? Så skal du helt sikkert kaste dig ud i at bringe nogle farver ind i boligen ved at svinge malerpensler. Du kan sagtens bruge masser af farver i dit hjem og stadig have en harmonisk og sammenhængende indretning, du skal blot gøre dig nogle tanker om de farver du vælger og hvordan du sammensætter dem.

Vælg tre farver

Reglen er at det bedste resultat skabes hvis du holder dig til tre gennemgående farver i indretningen. Det skal være tre farver som komplimenterer hinanden. Ud af de tre farver skal en af farverne vælges som din base, en anden farve skal vælges som din sekundære farve og den sidste farve skal være kontrastfarven.

Farven du vælger som base skal som navnet afslører være basen for din indretning og den farve der går mest igen (omring 60 procent), den sekundære farve skal udgøre cirka 30 procent og den sidste kontrastfarve skal kun udgøre 10 procent.

Din base farve skal gerne holdes i en afdæmpet neutral farve, og så kan du bringe de mere klare farver ind via de sekundære og kontrastfarver.

Rummets funktion

Når du vælger farveskalaen for dit hjem, er det værd at tage med i overvejelserne hvilken funktion det rum du skal male og indrette har.

Soveværelset

Din indretning skal selvfølgelig følge din helt egen personlige smag, men der er nogle guidelines du kan læne dig op ad. For eksempel skal soveværelset gerne have en rolig fremtoning der hjælper med den gode nattesøvn.

Matte farver, frem for maling med høj glans er også med til at hjælpe med at skabe ro i rummet. Du kan med fordel vælge rolige farver, og de må gerne være i kraftige farver du behøver ikke kun holde dig til pastelfarver. En flot dyb mørkeblå kan for eksempel være meget smuk til et soveværelse, du skal blot holde dig til matte farver og ikke bevæge dig over i de mere skrappe farver.

Køkkenet

I køkkenet kan du i bund og grund slå dig løs med farvevalget. Der kan dog være visse funktioner som kan være værd at tage med i overvejelserne for farvevalget.

Har I jeres primære spiseplads i køkkenet og sætter dette ramme for alle de hyggelige middage i hjemmet så vil vi anbefale at holde farverne i den rolige skala så indretningen ikke bliver så hidsig.

Omkring komfuret og den primære tilberedningsplads langs køkkenbordpladen kan det være en fordel at vælge at male med en mørkere farve, dette vil være nemmere at vedligeholde og rengøre.

Stuen

Når du vælger farver til din stue, skal du beslutte hvilken stemning rummet skal signalere. Mørke farver signalerer ro hvorimod de lysere farver vil signalere aktivitet. Du skal derfor beslutte hvilken stemning du gerne vil have i din stue?

Er stuen et rum til fordybelse, læse gode bøger eller have hyggelige filmaftner så kan du med fordel gå efter de mørkere farver som er med til at skabe et rum hvor tempoet kan sættes ned og der kan skabes en hyggelig hulestemning.

Er stuen derimod et aktivt rum hvor I ses med venner og familie, er kreative og bruger nogle aktive timer så kan farver i en lysere skala være med at til at sætte de helt rigtige rammer. Læs vores bedste tips for stueindretning for mere inspiration til din stue!

Sådan maler du med farver

Det kan virke modigt at skulle kaste sig ud i at begynde at male i sit hjem. Men det vigtigste du skal huske er; du kan altid male det over! Hvis du skulle fortryde, eller blive træt af den farve du har valgt, så kan du altid male det over. Så vær ikke bange for at fejle eller skifte mening – maling er ikke permanent og det er det der gør det så sjovt.

Et godt tip er at huske at købe farveprøver af den farve maling som du overvejer at bruge, for malingen kan virkelig snyde og farven vil næsten altid fremstå mørkere på væggen end på papir-farveprøven. Derfor er det altså en virkelig god ide at købe malingprøver i de farver som du overvejer, ellers kan du hurtigt komme til at bruge mange penge på store bøtter maling i forkerte farver.

Mal en eller flere vægge

Når maler rummene i dit hjem kan du vælge at male alle væggene i et rum, eller blot en enkelt væg, det afhænger helt af udtrykket du går efter. Måske virker det også overvældende at male hele rummet på en gang, og så kan det være en god ide blot at starte med en enkelt væg.

Hvis du kun maler en væg, er det en rigtig god ide at vælge en væg der er overfor vinduet, og som får meget lys. Hvis du vælger kun at male en enkelt væg kan du også vælge en mørkere farve uden at være bekymret for at rummet bliver for mørkt.

Uanset farven kan det give en smuk kontrast i rummet kun at male en enkelt væg, og det kan også fungere som en adskiller i rummet, for at give rummet en opdeling efter flere funktioner.

Mal paneler og døre

En trend vi har set meget til de sidste par år, er tone-i-tone looket hvor man ikke bare maler væggene men også paneler og/eller døre i samme farve, eller i samme tone, som væggene. Det giver et virkelig smukt ensartet udtryk og er i den grad et statement i din indretning. Det kan bestemt være med til at skabe et harmonisk udtryk og giver grundlag for en flot ensartet baggrund til indretningen.

Mal dine møbler

Maling behøver ikke bare være for væggene, det gælder også dine møbler. Har du et møbel som trænger til en overhaling, er det en oplagt mulighed for at få lidt farve ind i boligen. Det kan også være løsningen hvis du ikke helt tør at begynde at rulle maling på væggene, her virker det lidt mere skræmmende at kaste sig over et enkelt møbel i stedet for.

Igen, malingen er ikke den permanente løsning, så hvis du fortryder farven, kan du altid male om. Du kan vælge både at udnytte dette som en mulighed for at sætte lidt knald på farverne, hvis du kun maler et enkelt møbel. Du kan også vælge at tone møblet i samme farve som væggen, så møblet simpelthen blender ind i vægfarven, dette kan også give et virkelig smukt og simpelt udtryk.

Sådan tilføjer du farve i indretningen

Indret med farverig kunst

Kunst og vægpynt er en oplagt mulighed for at bringe farver ind i boligen på. Det gælder både hvis du kun lige at begyndt at kaste dig ud i at få flere farver ind i indretningen på, men også hvis du allerede er godt i gang med at arbejde med farverne kan du med fordel vælge at koordinere dit kunst og pynt med den farveskala du indretter med.

Plakater er en super nem og budgetvenlig måde at tilføje liv på dine vægge i indretningen på. De er nemme at udskifte og flytte rundt i rummene, og der findes et hav af plakater at vælge imellem. Du kan gå efter det abstrakte look med bløde linier eller plakater med med et mere moderne udtryk med skarpe linier.

1. Bahne – Out of the Whirlwind / 2. Bahne – Flower taco / 3. Bahne – Camouflage 02 / 4. Bahne – Artifact-01

Brug farverige tekstiler

Puder og og tæpper er en super nem måde at bringe både struktur og farve ind i indretningen. Det kan både være gulvtæpper samt tæpper og plaider der både pynter og er praktiske at have liggende til lænestole og sofaen.

1. Bahne – Alba printed pude / 2. Bahne – Velour pude, rose / 3. Bahne –
Velour pude, gul 
/ 4. Bahne – Pude m/ fjer, rosa

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder