guillaume-de-germain-f6QoaTtdyGw-unsplash

Inspiration til borddækning – sådan dækker du bordet korrekt

Et smukt bord sætter de rigtige rammer for en hyggelig middag, om det er til en konfirmation, barnedåb, fødselsdag eller bare en god fredagsmiddag. Der er nogle regler og etikette for den korrekte borddækning, og følger du dem sikrer du et smukt resultat. Læs med her hvor vi gennemgår reglerne for borddækning samt giver vores bedst tips til hvordan du pynter et smukt bord.

Den korrekte borddækning

Vil du gerne have helt styr på reglerne for korrekt borddækning skal du læse med her. Vi giver ogå vores bedste tips til smuk bordpynt, og et godt tip for alle situationer hvor du skal pynte op er at der altid er uendeligt med inspirationsbilleder på Pinterest for inspiration. Pinterest emmer med eksempler på smuk borddækning og der er rigeligt med inspiration at finde uanset om du skal pynte op til en konfirmation eller fødselsdag.

Sådan dækker du bordet korrekt

Det kan være svært at huske de rigtige regler og etikette for korrekt borddækning, men når du først har lært dem, er det faktisk nemt at huske. Vi har samlet de vigtigste ting du skal vide når du skal dække et smukt bord der passer til både forret, hovedret og dessert.

Læs med i vores guide herunder så er vi helt sikre på at du får dækket et smukt og indbydende bord til din næste fest eller middagsselskab.

Sådan skal bestikket ligge

borddækning

Hvis du kaster dig ud i en middag der skal bestå af mere end bare en hovedret, så skal du huske at alt bestikket skal være på bordet fra en start. Det ser både smukt ud og giver dig samtidig et pusterum under festen eller middagen fordi du ikke skal stresse over at huske at lægge nyt bestik ud mellem retterne.

Derfor skal bestik til både forret, hovedret og dessert være en del af borddækningen fra en start. En huskeregel er at man altid starter yderst. Det betyder at bestikket til forretten skal ligge yderst og bestikket til hovedretten ligger inderst mod tallerkenen.

Gafler lægges altid til venstre for tallerkenen og knive til højre for tallerkenen. Husk at vende knivene rigtigt så skæret af kniven ligger ind mod tallerkenen. Hvis forretten er suppe, skal skeen til suppen ligge yderst til højre ved siden af kniven.

Bestikket til desserten, en gaffel og en ske, ligges over tallerkenen. Gaflen skal lægges tættest på tallerkenen og pege mod højre og skeen lægges over gaflen og skal pege mod venstre.

Placer glassene i den rigtige rækkefølge

Glas er den pæneste del af borddækning og de giver et smukt udtrykt til bordet. Reglen for glassene er den samme som for bestikket, at man starter udefra og arbejder sig ind.

Det vil sige at glassene skal stå i den rækkefølge de skal bruges, og man starter fra højre. Der skal i alt være et vandglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og dessertvinsglas. Start med at stille hvidvinsglasset ud for knivspidsen af kniven til forretten og placer de resterende glas i en lige linje derefter. Ved siden af hvidvinsglasset stiller du rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Til slut stiller du vandglasset yderst til højre ved siden af hvidvinsglasset.

Dæk bordet uden tallerkner

Du behøver ikke nødvendigvis have tallerkenerne som en del af borddækningen fra en start. Nogle gange kan det være sjovt at lave flotte potionsanretningerne på tallerkner når du serverer maden for dine gæster og i det tilfælde skal du ikke sætte tallerkner på bordet fra en start. H

Hvis du vil anrette maden direkte på tallerknerne, kan du placere noget andet på bordet mellem bestikket i stedet. Det kan være en dækkeserviet eller en serviet du kan folde så den ser flot ud. Uanset om du vælger at bruge stof eller papirservietter kan det se flot ud hvis du folder dem i en enkel form.

Du kan også placerer en såkaldt dækketallerken på bordet, som faktisk ikke skal bruges til andet en som pynt, da tallerknerne med mad blot placeres ovenpå dækketallerken. Men det vil give et flot look og ikke se så tomt ud i borddækningen.

Selvom du vælger at anrette retterne inden du serverer dem, kan du vælge at stille en lille tallerken til venstre for bestikket der kan bruges til f.eks. at smøre brødet på osv.

Dæk bordet med tallerkner

Hvis ikke maden skal serveres potionsanrettet men gæsterne selv øser sin mad op, skal du bruge i alt 4 tallerkener til korrekt borddækning. En dækketallerken, tallerken til hovedret, en tallerken til forret samt en lille sidetallerken der kan bruges til brød osv.

Først placerer du dækketallerken, og denne skal blot bruge til at se pæn ud faktisk. Derefter placerer du tallerkenen til hovedretten og herefter tallerkenen til forretten øverst da denne skal bruges først. Hvis forretten er en suppe, skal det selvfølgelig være en skål der sættes øverst til forretten. Den lille tallerken til brød skal placeres yderst til venstre for gaflerne.

Husk dugen

En dug kan gøre hele forskellen for din borddækning. En smuk dug får hele bordet til at se fint og eksklusivt ud, så der skal virkelig ikke meget til førend at du kan dække et bord der virkelig kan sætte rammerne for en dejlig aften med en middag.

Tænk over hvilken stil du gerne vil have bordet udstråler, og hvis ikke det skal blive alt for stift kan du overveje at dække op med f.eks. en hør dug. En dug af hør giver et lidt mere afslappet udtryk end en stivet hvid dug men giver samtidig bordet et flot samlet udtryk.

Hvis du gerne vil dække bordet med stofservietter, kan du overveje at anskaffe dig et matchende sæt så dug og servietter matcher.

Pynt der passer til bordet

Når der er styr på bestik, glas og tallerkener kan du begynde at pynte bordet. Når du planlægger hvilket pynt der skal på bordet kan du tænke over hvilket udtryk du gerne vil have bordet skal udstråle og hvilke farver du gerne vil holde dig til.

Husk også at pynten skal se flot ud, men ikke forstyrre under middagen. Tænk derfor over at den ikke tager for meget plads på bordet så der er plads til borddækningen og skåle og fade med mad, og husk også at der helst ikke skal stå en høj buket af blomster eller høje stagelys der blokerer gæsternes udsyn til hinanden. Det kan virkelig sætte en stopper den den gode stemning og hyggelige samtaler hvis man hele tiden skal sidde og læne sig til siden for at kunne tale med de andre gæster.

Overvej derfor ikke at sætte alt for høje lysestager på bordet, samt hold blomsterdekorationerne rimelig lave så gæsterne kan se hinanden henover dem.

Inspiration til smuk borddækning

I vores optik er det bedste ved at skulle dække et smukt bord til en fest eller en hyggelig middag, at pynte bordet. Det er helt sikkert den sjoveste del, så når du har styr på borddækningen, kan du give den gas med oppyntningen.

Læs med herunder hvor vi giver vores bedste tips til smuk pynt til middagsbordet.

Pynt efter årstiden

Når du skal vælge et tema eller en farve pallette til bordet kan du med fordel tilpasse det til årstiden. Skal du f.eks. holde konfirmation i foråret eller har inviteret til en hyggelig sommermiddag kan du med fordel pynte bordet i lette lyse farver, hvorimod skal du pynte bordet til en julemiddag kan du bruge grønne og røde farver, det vil være med til at sætte rammerne for stemningen.

Hvis du skal holde en middag eller fest om sommeren er det flot at bruge klare og frisk farver til servietter, blomster og lys der giver et sommerligt udtryk. Du kan også overveje at bruge frugt som en del af bordpynten, f.eks. giver citroner et frisk pust til bordet og vil være smukke langs midten af bordet.

Hvis du derimod skal pynte bordet til en hyggelig efterårsmiddag kan du med fordel bruge brændte farve som en varm orange og brun. Små græskar og tørrede blomster giver et hyggeligt look på bordet.

Bring naturen indenfor

Det behøver ikke at være nye ting du køber til borddækning, her naturen faktisk din bedste ven. Om det er efterårsbordet, sommerbordet eller julemiddagen du skal pynte til, kan du helt sikkert finde hvad du skal bruge i naturen.

Det giver et indbydende indtryk at bruge ting du har fundet i naturen som pynt på bordet. Brug kogler, blade, tørre grene og blomster uanset årstiden.

Til julemiddagen kan du f.eks. ligge grangrene ned langs midten af bordet med forskellige kogler sat tilfældigt i granen. Eller til en hyggelig grill aften om sommeren kan du pynte bordet med vilde blomster du selv har plukket.

Brug hvad du har i forvejen

Det skal ikke nødvendigvis være dyrt at dække et smukt bord. Du kan sagtens bruge hvad du har i forvejen, og det gør ikke noget at det ikke passer 100% sammen. Det giver f.eks. et rigtig hyggeligt udtryk at at samle forskellige glasvaser med mindre buketter ned langs midten af bordet. Du kan også bruge gamle glaskrukke eller som på billedet her vandflasker i glas.

Vil du læse flere gode råd og tips til indretning til hjemmet kan du hoppe over og læse vores mange andre artikler lige her

Share this post

VIL DU Læse mere?

Hop over over læs vores andre artikler herunder